گیاهان دارویی تقویت کننده سیستم ایمنی بدن عنوان مقالهای است که در آن قصد داریم آنها را به شما معرفی کنیم.
وظیفه سیستم ایمنی دفاع در برابر بیماریها به علت ورود میکروارگانیزمها (جانوران کوچک و میکروسکوپی) است. اما گاهی اوقات این کار انجام نمیشود، یعنی میکروب به بدن حمله کرده و فرد را بیمار میکند.
آیا امکان مداخله در این فرآیند و تقویت سیستم ایمنی وجود دارد؟ آیا میتوان از ویتامینها و مواد گیاهی خاصی استفاده کرد؟
در ظاهر، تقویت سیستم ایمنی آسان است، اما انجام دادن آن به چند دلیل مشکل است. سیستم ایمنی تکبعدی نیست و برای عملکرد بهتر نیاز به تعادل و هماهنگی دارد. حقایق زیادی در مورد پیچیدگیهای پاسخ سیستم ایمنی وجود دارد که هنوز محققان از آنها اطلاعاتی ندارند.
روشهای تقویت سیستم ایمنی
اولین روش دفاعی، انتخاب شیوه زندگی سالم است که این روش طبق راهنماهای سلامتی بهترین روشی است که به کمک آن میتوانید به طور طبیعی سیستم ایمنی را قوی و سالم نگه دارید.
هر عضوی از بدن از جمله سیستم ایمنی زمانی عملکرد بهتری دارند که از آنها در برابر آسیبهای محیطی محافظت شده و به وسیله استراتژیهای زندگی سالم مانند موارد زیر تقویت شوند:
- سیگار نکشیدن
- رژیم غذایی شامل میوه و سبزیحات
- ورزش منظم
- داشتن وزن ایدهآل
- خواب کافی
- تلاش در جهت کاهش استرس
- استفاده از گیاهان دارویی تقویت کننده سیستم ایمنی
چه سلولهایی را و به چه تعداد باید افزایش داد؟
عفونتهای تنفسی، آنفولانزا، کرونا ویروس (کووید ۱۹) و به خصوص پنومونی از عوامل اصلیای هستند که باعث مرگ و میر افراد بالای ۶۵ سال در جهان میشوند.
هیچکس دلیل این اتفاق را به طور قطعی نمیداند، اما تعدادی از محققان مشاهده کردهاند که افزایش این خطر با کاهش سلولهای لنفوسیت T ارتباط دارد،
که این احتمالاً به دلیل آتروفی و تحلیلرفتگیِ تیموس همراه با افزایش سن و تولید کمتر لنفوسیتهای T برای مبارزه با عفونت است.
واکنش افراد سالخورده به واکسن نشان داده است که در این افراد پاسخ ایمنی به عفونت کاهش پیدا کرده است.
به عنوان مثال مطالعه بر روی واکسن آنفولانزا نشان داده است که واکسن در افراد بالای ۶۵ سال تاثیر بسیار کمی در مقایسه با کودکان بالای ۲ سال داشته است.
اما علیرغم این کاهش اثر، انجام واکسیناسیون آنفولانزا و پنومونی در افراد سالخورده به طور قابلتوجهی باعث کاهش میزان بیماری و مرگ و میر در آنها، در مقایسه با افرادی که واکسن تزریق نکردهاند، شده است.
ارتباط بین تغذیه و ایمنی
به نظر میرسد که ارتباطی بین تغذیه و ایمنی در افراد سالخورده وجود دارد. کمبود ریزمغذی (micronutrient malnutrition) نوعی از سوء تغذیه است
که به طور شگفتآوری حتی در کشورهای غنی و مرفه هم شایع است.
این نوع سوء تغذیه در اثر کمبود تعدادی از ویتامینهای ضروری و مواد معدنی جزیی که از رژیم غذایی تامین میشوند، به وجود میآید و ممکن است در افراد سالخورده دیده شود.
مشابه تمام سیستمهای دفاعی، سلامت سلولهای سیستم ایمنی به معده ارتباط دارد.
سیستم ایمنی سالم به تغذیه خوب و منظم نیاز دارد. دانشمندان به این نتیجه دست یافتهاند که افرادی که در فقر و سوء تغذیه زندگی میکنند بیشتر به بیماریهای عفونی مبتلا میشوند.
اگر چه هنوز مطمئن نیستند که آیا این افزایش میزان ابتلا به بیماری به دلیل اثرات سوء تغذیه بر سیستم ایمنی است یا خیر.
مدارک و شواهدی وجود دارد که نشان میدهند کمبود ریزمغذیهای گوناگون – به عنوان مثال کمبود:
- روی
- سلنیوم
- آهن
- مس
- اسیدفولیک
- و ویتامینهای A ، ۶ B، C و E
باعث تغییر در پاسخهای ایمنی میشوند.
استرس و عملکرد سیستم ایمنی
طب جدید توانسته است ارتباط تنگاتنگِ بین ذهن و بدن را درک کند. انواع مختلفی از بیماریها نظیر ناراحتی معده، کهیر و حتی بیماریهای قلبی به عوامل استرسزا مرتبط هستند.
علیرغم این چالشها، دانشمندان مطالعاتی را در مورد ارتباط بین استرس و عملکرد ایمنی انجام داده اند.
بر اساس مطالعات انجام شده، افسردگی با اختلالات در سیستم ایمنی بدن و متابولیسم همراه است و سیستم ایمنی و متابولیسم لیپیدها در افراد افسرده تغییر می کند.
در طب سنتی نیز تاثیر اعراض نفسانی به عنوان یکی از اصول حفظ سلامتی بسیار ممتاز شمرده شده است
و لذا به نظرمی رسد داروهای موثر بر عملکرد قوا و ارواح در طب سنتی ایران ، بتوانند عملکرد مثبتی در تقویت سیستم ایمنی داشته باشند.
گیاهان دارویی تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
زمانی که به داروخانه میروید قرصها و ترکیبات گیاهی پیدا میکنید که ادعا میکنند باعث حفاظت یا تقویت سیستم ایمنی شما میشوند.
قاعدتا مکمل یا گیاهی بهتر عمل می کند که علاوه بر تاثیر بر روی سلولهای ایمنی بتواند در تامین ریز مغذی ها و کاهش استرس نقش عمده ای داشته باشد.
در مقاله بعدی با عنوان “انواع گیاهان تقویت کننده سیستم ایمنی بدن کدامند” با من همراه باشید.